Wat is een niet-specifieke plasbuisontsteking

Een plasbuisontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de plasbuis. De plasbuis van de man loopt  van de blaas tot aan de opening in de eikel. Een ontsteking van de plasbuis wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Vaak gaat het om een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Chlamydia en gonorroe komen het meest voor. Soms zijn er andere ziekteverwekkers in het spel. In veel gevallen lukt het niet om een precieze oorzaak van de klachten te vinden.

Om bij klachten een infectie met chlamydia of gonorroe uit te sluiten, wordt daar in elk geval op getest. Als de testuitslagen na één week geen chlamydia of gonorroe laten zien, spreken we van een niet-specifieke plasbuisontsteking.


Hoe kun je het krijgen?

Een niet-specifieke plasbuisontsteking loop je meestal op door seksueel contact. De bacteriën die de ontsteking veroorzaken worden overgedragen door contact met slijmvliezen van de geslachtsorganen, door afscheiding, voorvocht en sperma.


Klachten

Een ontsteking van de plasbuis kan zorgen voor heldere afscheiding, pijn bij het plassen of jeuk in het uiteinde van de plasbuis. In het algemeen geeft een plasbuisontsteking lichte klachten en zijn er geen ernstige gevolgen. Een enkele keer treedt er een bijbalontsteking op.


Testen

Als je klachten van plasbuisontsteking hebt wordt de urine of de afscheiding uit de plasbuis onderzocht op ontstekingscellen en getest op chlamydia en gonorroe en soms ook Trichomonas.


Behandeling

De behandeling bestaat uit een korte antibioticakuur. De antibiotica zijn werkzaam tegen de meest voorkomende verwekkers van plasbuisontstekingen, dus ook chlamydia.


Partnerwaarschuwing

Waarschuw alle sekspartners van de laatste vier-zes weken. Deze partners moeten worden onderzocht en kunnen ook meteen worden behandeld. In 30-60 procent van de gevallen wordt bij de vrouwelijke partners van mannen met klachten toch nog een chlamydia-infectie gevonden.


Advies als je gewaarschuwd bent

Ga naar je huisarts of soa-poli voor een soa-test. Vertel dat je voor niet-specifieke plasbuisontsteking gewaarschuwd bent.


Meer informatie:

www.thuisarts.nl/plasbuisontsteking

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee