Wat is syfilis

Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie.


Hoe kun je het krijgen?

Je krijgt het door onveilig neuken, pijpen en beffen.


Klachten

In het begin zijn er pijnloze zweertjes in of op de geslachtsdelen, anus of mond die je vaak zelf niet opmerkt. Er kunnen vlekjes ontstaan op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen, opgezette lymfeklieren, en je kunt griepachtige klachten krijgen. De klachten kunnen verdwijnen maar de ziekte is niet weg. Zonder behandeling verspreidt de bacterie zich weken tot maanden later via het bloed door het hele lichaam.


Testen

Syfilis wordt vastgesteld door bloedonderzoek of door een uitstrijkje van een zweertje. Uit de klachten en een bloedonderzoek blijkt het stadium van de ziekte. Dit heeft gevolgen voor behandeling, controles en partnerwaarschuwing.


Behandeling

Syfilis wordt behandeld door middel van injecties met een antibioticum. Daarna zijn er nog een aantal bloedcontroles nodig tot duidelijk is dat de syfilis genezen is. Tot een week na het einde van de behandeling is het beter om geen seks te hebben, of in elk geval een condoom te gebruiken. Zo wordt voorkomen dat partners elkaar steeds opnieuw besmetten.


Partnerwaarschuwing

Afhankelijk van het stadium van de syfilis-infectie moet je partners over een periode van 3 maanden tot 1 jaar terug waarschuwen. Dit bespreekt je behandelaar met je.


Advies als je bent gewaarschuwd voor syfilis

Ga naar je huisarts of soa-poli voor een soa-test en meld dat je voor syfilis gewaarschuwd bent. Vertel ook op welke manier je seksueel contact gehad hebt (bijvoorbeeld in de vagina, anus of keel) zodat testen op alle plekken afgenomen kunnen worden waar je besmet kan zijn. Zo kun je de juiste behandeling krijgen.


Meer informatie:

www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/syfilis

http://www.mantotman.nl/syfilis_153.html

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee