Wat is LGV

LGV (lymphogranuloma venereum) is een bijzondere variant van de chlamydiabacterie die ernstige infecties veroorzaakt en vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen.


Hoe kun je het krijgen?

LGV wordt overgebracht door onbeschermd neuken, fisten zonder latex handschoenen en mogelijk ook door pijpen. Ook door gedeeld gebruik van dildo's en seksspeeltjes kan het overgedragen worden.


Klachten

Het begint vaak na drie tot twaalf dagen met een pijnloos zweertje of blaasje op de plaats van besmetting. Vaak is dat in de endeldarm en soms op de penis. Dit kan ongemerkt voorbijgaan. Na tien tot dertig dagen volgt een ontsteking van de lymfeklieren, op langere termijn kunnen er ernstige ontstekingen met complicaties ontstaan in de darm. Een LGV-infectie kan echter ook zonder symptomen verlopen.


Testen

Je weet alleen of je LGV hebt als je een soa-test laat doen. Dit kan door onderzoek van urine (bij mannen) of door middel van een uitstrijkje uit anus of keel. Dit kun je meestal zelf afnemen met een speciaal wattenstokje. Als er chlamydia in de anus gevonden wordt, dan wordt doorgetest op LGV. Vraag je arts er naar.


Behandeling

Anders dan bij de 'gewone' chlamydia moet je bij LGV een antibioticakuur van drie weken volgen. Tot het einde behandeling is het beter om geen seks te hebben, of in elk geval een condoom te gebruiken, om te voorkomen dat partners elkaar steeds opnieuw besmetten.

Je wordt niet immuun voor LGV en kunt de infectie dus opnieuw oplopen.


Partnerwaarschuwing

Als je LGV blijkt te hebben is het belangrijk dat je sekspartners worden opgespoord en onderzocht. De periode wordt bepaald in overleg met je behandelaar en kan variĆ«ren van 6 weken tot 6 maanden. 


Ga naar je huisarts of soa-poli voor een soa-test en meld voor welke soa je bent gewaarschuwd. Vertel op welke manier je seksueel contact gehad hebt (bijvoorbeeld in anus of keel) zodat de juiste testen afgenomen kunnen worden.Advies als je bent gewaarschuwd voor LGV

Ga naar je huisarts of soa-poli voor een soa-test en meld dat je voor LGV gewaarschuwd bent. Vertel ook op welke manier je seksueel contact gehad hebt (bijvoorbeeld in de vagina, anus of keel) zodat testen op alle plekken afgenomen kunnen worden waar je besmet kan zijn. Zo kun je de juiste behandeling krijgen.


Meer informatie

www.mantotman.nl/lgv_155.html

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee