Wat is hepatitis C

Hepatitis C is een leverinfectie die wordt veroorzaakt door een virus en op den duur kan leiden tot leverziekte en leverkanker. Hepatitis C komt als soa vooral voor bij hiv-positieve homo- en bimannen.


Hoe kun je het krijgen?

Overdracht van hepatitis C vindt plaats door bloed-bloed contact. Mogelijk wordt hepatitis C ook door sperma overgedragen. Risicofactoren voor het oplopen van hepatitis C zijn onder meer: seks met andere hiv-positieve mannen, (onzichtbare) bloedingen door neuken of fisten, het delen van glijmiddel en sekstoys, seks met meerdere mannen tegelijk, klaarkomen in de anus en klaarkomen in de mond als je daar wondjes hebt. 

 

Klachten

De eerste zes maanden van een hepatitis C-infectie heet de acute fase. Vaak merk je dan nauwelijks iets van de infectie. In deze fase kun je nog spontaan genezen van hepatitis C. Bij hiv-positieven is die kans op spontane genezing helaas klein. Als je het virus na zes maanden nog steeds in je lichaam hebt, dan spreek je over een ‘chronische infectie’. Je merkt nog steeds weinig van het virus. Dit verandert na 10-30 jaar. Het virus veroorzaakt dan ernstige leverschade.


Testen

Testen op Hepatitis C virus kan door middel van een bloedonderzoek waarbij op antistoffen of virusdeeltjes getest wordt.


Behandeling

De behandeling van hepatitis C is complex en verschillend per persoon en vind plaats bij een specialist. Voor behandelen van hepatitis C geldt: hoe vroeger je eraan begint, hoe groter de kans op succes. Daarom is het belangrijk om indien mogelijk vroeg met behandeling te beginnen.


Partnerwaarschuwing

Waarschuw je sekspartners; de periode wordt bepaald in overleg met je behandelaar.


Advies als je bent gewaarschuwd voor hepatitis C

Ga naar je huisarts of soa-poli en meld dat je voor hepatitis C gewaarschuwd bent. Laat je ook op andere soa controleren. Vertel op welke manier je seksueel contact gehad hebt (bijvoorbeeld in anus of keel), zodat de testen op alle plekken afgenomen kunnen worden waar je besmet kan zijn met een soa. 


Meer informatie:

www.soaaids.nl/nl/manmetman/soas/hepatitis-c

 

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee