Wat is hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking, veroorzaakt door een virus. Hepatitis B is een ernstige soa. Het is 100 keer besmettelijker dan hiv en kan onder meer via bloed en sperma worden overgedragen. Een infectie met hepatitis B kan leiden tot ernstige leverziekte. 


Hoe kun je het krijgen?

In Nederland wordt hepatitis B virus vooral overgedragen door vaginale en anale seks. Bij pijpen en beffen is er een klein risico op overdracht. Besmetting met hepatitis B kan ook via bloed, bijvoorbeeld via naalden, drugsgebruik of het delen van scheermesjes of tandenborstels. Zwangere vrouwen kunnen het virus overdragen op hun kind.


Klachten

Er zijn twee vormen van hepatitis B: een acute en een chronische vorm. Bij een acute infectie kun je klachten hebben van bijvoorbeeld geelzucht, misselijkheid en vermoeidheid, maar de meeste mensen krijgen geen klachten. Bij een acute hepatitis B-infectie is het mogelijk dat je lichaam het virus klaart. Dat betekent dat je lichaam het virus zelf, zonder hulp van medicatie, opruimt. Bij een chronische infectie is iemand drager van het virus. Ook zonder klachten kan men andere mensen besmetten. 


Testen
Via bloedonderzoek kan aangetoond worden of je een hepatitis B-infectie hebt. 


Behandeling

Een drager van het hepatitis B virus kan medicijnen krijgen om het virus af te remmen. Soms verdwijnt het virus dan toch uit je lichaam. Zonder behandeling kan er blijvende schade aan de lever of leverkanker optreden.


Partnerwaarschuwing

Als je drager van hepatitis B bent is het belangrijk om je sekspartners en huisgenoten te waarschuwen. Zij worden ook getest en kunnen een beschermende vaccinatie tegen hepatitis B krijgen.


Vaccinatie

Vaccinatie tegen hepatitis B beschermt langdurig tegen deze infectie. Het vaccin dat hiervoor wordt gebruikt is veilig en effectief. De vaccinatieserie bestaat uit drie vaccinaties gedurende een half jaar (maand 1,2,6). In Nederland worden groepen met een verhoogd risico op hepatitis B gratis gevaccineerd. Dit zijn bijvoorbeeld prostituees, drugsgebruikers en mannen die seks hebben met mannen. 


Advies als je bent gewaarschuwd voor hepatitis B

Ga naar je huisarts of soa-poli voor een soa-test. Vertel dat je voor hepatitis B gewaarschuwd bent.  Vraag om een soa onderzoek en vertel ook op welke manier je seksueel contact gehad hebt (bijvoorbeeld in de vagina, anus of keel) zodat testen op alle plekken afgenomen kunnen worden waar je besmet kan zijn.


Meer informatie

www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/hepatitis-b

 

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee