Wat is gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door gonokokken. Dit zijn bacteriƫn.

Hoe kun je het krijgen?

Gonorroe wordt meestal doorgegeven door neuken of pijpen. Je kunt gonorroe ook krijgen van vingeren, aftrekken, beffen of kontlikken. Gonorroe is heel besmettelijk, ook als iemand zelf geen klachten heeft.


Klachten

Mannen hebben vaak duidelijke klachten. Een 'druiper': pusachtige afscheiding uit de plasbuis die geel of groen van kleur is, en pijn of irritatie bij het plassen. Vrouwen kunnen soms last hebben van veranderde vaginale afscheiding of bloedverlies na de seks of pijn bij het plassen, maar hebben vaak geen klachten. Als gonorroe niet wordt behandeld, kan de infectie verder het lichaam in gaan. Mannen kunnen een bijbalontsteking krijgen en vrouwen kunnen een eileiderontsteking krijgen. Beiden kunnen hierdoor minder vruchtbaar worden.


Testen

Gonorroe kan worden aangetoond door onderzoek van de urine. Bij vrouwen is een uitstrijkje uit de vagina iets betrouwbaarder dan urineonderzoek. Dit uitstrijkje kan een vrouw meestal zelf afnemen met een speciaal wattenstokje.


Behandeling

Gonorroe is te behandelen met een injectie met een antibioticum. Als de klachten hierna aanhouden, ga dan direct terug naar de arts.


Partnerwaarschuwing

Waarschuw alle partners van de afgelopen 6 maanden, tenzij de arts of verpleegkundige een andere periode met je afgesproken heeft.


Advies als je gewaarschuwd bent voor gonorroe

Ga naar je huisarts of soa-poli voor een soa-test. Vertel dat je gewaarschuwd bent voor gonorroe. Vertel ook op welke manier je seksueel contact gehad hebt (bijvoorbeeld in de vagina, anus of keel) zodat de juiste testen op alle plekken afgenomen kunnen worden waar je besmet kan zijn. Zo kun je de juiste behandeling krijgen.


Meer informatie:

www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/gonorroe

 

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee