Wat is een soa

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Het zijn besmettelijke ziekten die tijdens seks kunnen worden overgedragen. Voorbeelden van soa's zijn: chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis en hiv, dat aids veroorzaakt. In Nederland vinden er jaarlijks naar schatting ruim 100.000 nieuwe soa-infecties plaats.


Klachten

Klachten die op een soa kunnen wijzen, zijn: geelgroene afscheiding uit vagina, plasbuis of anus, bloedverlies tijdens of na seks, pijn bij plassen, pijn in de onderbuik, en pijn of zwelling van de balzak. Ook kunnen er blaasjes, zweertjes of wratjes op of rondom de geslachtsdelen voorkomen. Maar bij de meeste soa’s heb je in het begin vaak helemaal geen klachten. Dus je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je er een ander mee besmetten.


Behandeling

Als je er op tijd bij bent, zijn de meeste soa’s goed te behandelen. Als je soa’s niet op tijd behandelt, kun je ernstige problemen krijgen met je gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld onvruchtbaar worden van chlamydia.


Oorzaak

De meeste soa’s worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Die zitten in het slijmvlies, sperma, vaginavocht of bloed van iemand die besmet is met een soa.


Overdracht via onveilige seks

Soa’s kun je oplopen door onveilige seks met iemand die een soa heeft. Seks is onveilig wanneer er contact is tussen de penis, de vagina, de anus, de keel of de mond, zonder gebruik van een condoom of beflapje. Je kunt ook een soa oplopen als je een vibrator of dildo zonder condoom, direct na iemand anders gebruikt, zonder het eerst goed schoon te maken.


Overdracht via bloed

De soa’s hepatitis B en hiv kunnen ook via bloed overgedragen worden. Bijvoorbeeld via injectienaalden, scheermesjes of tatoeagenaalden waar besmet bloed op zit. Er zijn ook soa’s die tijdens de zwangerschap of bevalling van moeder op kind worden overgedragen.


Voorkom een soa door veilig te vrijen

De meeste soa's kun je voorkomen door veilig te vrijen. Zorg dat er geen bloed, sperma, voorvocht of vaginaal vocht op het slijmvlies van de ander komt. Gebruik daarom altijd een condoom, ook bij pijpen en anale seks. Ook bij het likken van de vagina en anus kun je jezelf en de ander beschermen. Je kunt hiervoor een opengeknipt condoom gebruiken. Er zijn ook speciale beflapjes te koop, bijvoorbeeld via internet. Gebruik je een vibrator, dildo of andere toys? Zorg dan dat je deze niet deelt met je sekspartners. Óf gebruik condooms of maak ze tussendoor goed schoon.

Goede voorbereiding

Veilig vrijen is makkelijker als je goed bent voorbereid. Denk van tevoren goed na hoe je het wilt aanpakken om veilig te vrijen. Zorg bijvoorbeeld dat je condooms (en eventueel glijmiddel op water- of siliconenbasis) bij je hebt. En bedenk hoe en wanneer je vooraf veilig vrijen wilt bespreken. Je kunt ook zonder woorden duidelijk maken dat je veilig wilt vrijen. Bijvoorbeeld door gewoon een condoom te pakken of om te doen. Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met seks, kun je zelf oefenen met condoom omdoen. Zo weet je hoe het moet als het zover is.

Vaste relatie

Heb je een vaste relatie? Laat het condoom dan pas weg als je allebei een soa-test hebt gedaan en zonodig behandeld bent. Testen kan je het beste doen drie maanden na het laatste onveilige sekscontact. Want dan zijn sommige soa pas 'zichtbaar' in het bloed.


Gezondheid

Neem geen risico met onveilige seks. Kies voor je eigen gezondheid én die van je partner!

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee