Waarom moet ik mijn (ex-)partner waarschuwen?

Als je een soa hebt, kun je die via seks doorgeven aan je sekspartners. Oók als je geen klachten hebt, kan dit gebeuren. Je sekspartners kunnen zo een soa hebben zonder dat ze het weten. Daarom is het belangrijk om bij een soa je sekspartners te waarschuwen.

Als een soa niet behandeld wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld onvruchtbaar worden van chlamydia. Als jij je partners waarschuwt, geef je hen de kans zich op tijd te laten testen en behandelen.

Door je huidige partner te waarschuwen bescherm je ook jezelf. Want als jij genezen bent van je soa en je hebt weer seks met je partner die nog niet behandeld is, dan kan hij of zij jou weer opnieuw besmetten. 


Wie waarschuwen?

Waarschuw niet alleen je huidige sekspartners, maar ook je ex-partners en andere sekscontacten. Zij kunnen de soa namelijk ook hebben en deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partners. Door je sekspartners te waarschuwen, help je verdere verspreiding van soa’s te voorkomen.

Overleg met de arts of verpleegkundige over welke periode je moet waarschuwen.

Meestal gaat het alleen om de sekspartners van de laatste 6 maanden. Soms moeten ook sekspartners van langer geleden gewaarschuwd worden. Dit is afhankelijk van de soa die je hebt en of je klachten hebt.


Wil je niet zelf aan je partner of ex-partners vertellen dat je een soa hebt? 

Dan kun je ook anoniem waarschuwen, zonder je naam te noemen.
Bijvoorbeeld via deze website. Als je een code hebt gekregen bij de soa uitslag, kun je die hier op de website invoeren. Dan kun je via de website een standaardbericht via e-mail of sms versturen, met of zonder je naam.

Ook je huisarts en de GGD kunnen je helpen om je partner of partners te waarschuwen. Als je wilt kan dat ook zonder dat je naam genoemd wordt. Iemand wordt alleen gewaarschuwd als jij daar toestemming voor geeft.


Ben je zelf gewaarschuwd voor een soa?

Neem dit dan serieus. Laat een soa-test doen, ook als je geen klachten hebt. 

Want je kan een soa hebben, zonder dat je het merkt. En ook dan kun je de soa doorgeven. Dus laat je testen en zo nodig behandelen. Dat is goed voor jouw gezondheid én voor die van anderen!

Waarom je partner(s) waarschuwen?

Als je de filmpjes niet kunt bekijken, ligt dat aan de ict-beveiliging van je apparaat of netwerk. Bekijk ze dan op een andere locatie.
Kijk, als je je eigen partner niet waarschuwt, dan blijf je elkaar infecteren, dan blijf je bezig!
Isabelle, 20 jaar
Je hebt gewoon een waarschuwingsplicht vind ik. Als jij denkt dat je met een soa rondloopt en dat je een ander hebt besmet, dan moet je zorgen dat ie dat weet. Dat is wel zo eerlijk!
Richard, 47 jaar
Toen mijn vriend me waarschuwde, was ik boos en verdrietig. Hij bleek vreemd te zijn gegaan. Ik heb gelijk een afspraak gemaakt om me te laten testen en toen moest ik na een week terugkomen en ben ik behandeld voor gonorroe. Dus eh ..., eigenlijk wel goed dat hij me toch gewaarschuwd heeft ...
Anne, 38 jaar
Weet je, of ik nou een goeie band met je hebt of niet, ik zou je toch wel waarschuwen van ‘Hé, check jezelf’. Het is een lullig idee dat je iemand laat lopen met een soa en die weet niks en die het dan lekker doorgeeft. Weet je, zo haatdragend ben ik ook weer niet. Ik zou zelf ook gewaarschuwd willen worden, als ík de andere persoon was.
Karim, 21 jaar

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee