Hoe vertel ik het mijn (ex-) partner?

Het is belangrijk om je sekspartners van de afgelopen periode te waarschuwen, zowel je vaste partner, je ex-partner(s) als andere sekscontacten. Maar hoe doe je dat?

 • vertel het persoonlijk: face-to-face of aan de telefoon
 • via sms of via WhatsApp
 • via de waarschuwingsmodule van deze website. Gebruik de code die je hebt gekregen van de huisarts of soa-poli.

Wel of niet anoniem?

Mensen worden liever persoonlijk gewaarschuwd dan anoniem. Maar het allerbelangrijkst is dát ze gewaarschuwd worden. Ze willen liever anoniem gewaarschuwd worden dan níet gewaarschuwd worden.

Wees snel

Waarschuw zo snel mogelijk!  Want het is belangrijk dat de ander zich zo snel mogelijk kan laten testen en zo nodig een behandeling krijgt.


Wie moet je waarschuwen?

Waarschuw niet alleen je huidige sekspartners, maar ook je ex-partners en andere sekscontacten. Zij kunnen de soa namelijk ook hebben en deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partners. Door je sekspartners te waarschuwen, help je verdere verspreiding van soa’s te voorkomen.

Overleg met de arts of verpleegkundige over welke periode je moet waarschuwen. Meestal gaat het alleen om de sekspartners van de laatste 6 maanden. Soms moeten ook sekspartners van langer geleden gewaarschuwd worden. Dit is afhankelijk van de soa die je hebt en of je klachten hebt.


Tips voor het persoonlijk waarschuwen

Maak een plan:  

 • Hoe ga ik het vertellen, wanneer en waar? Bijvoorbeeld: ‘Ik ga mijn ex vanavond sms'en of ‘Ik ga mijn vriend vanmiddag bellen tijdens de lunchpauze.’
 • Bedenk je openingszin, bijvoorbeeld: ‘Kom eens even zitten, ik moet je wat vertellen. Ik heb me laten testen en … '
 • Bedenk wat je in elk geval wilt vertellen:
  • de naam van de soa
  • dat de ander zich zo snel mogelijk moet laten testen
  • waar hij/zij zich kan laten testen
  • dat hij/zij bij het testen vertelt om welke seks het gaat (bv. orale seks zoals pijpen en beffen of anale seks/kontneuken) om zo zeker te weten dat de juiste test gedaan wordt

Bedenk vooraf wat voor reactie je verwacht en hoe je daarop gaat reageren.

Bijvoorbeeld:

 • ‘Van mij heb je het niet, want ik heb nergens last van!’

Reactie: ‘Je kunt een soa hebben zonder dat je klachten hebt. Ook dan kun je een ander besmetten. Je weet pas zeker dat je geen soa hebt als je je laat testen.’

 • ‘Heb ik nu ook chlamydia?

Reactie: ‘Dat weet ik niet, het zou kunnen. Daarom moet je je snel laten testen. Als je dan chlamydia blijkt te hebben, kan je gelijk behandeld worden.’

 • ‘Dus door jouw schuld heb ik misschien wel gonorroe?’

Reactie: ‘Het is vaak lastig te zeggen wie nu wie besmet heeft. Maar daar gaat het nu niet om. Nu is het voor jouw gezondheid het belangrijkste dat jij je ook snel laat testen en zo nodig laat behandelen.'

Verwacht je een moeilijk gesprek of een boze reactie?

 Je kunt het dan misschien beter telefonisch vertellen dan face-to-face.  Of stuur eerst een sms of WhatsApp bericht, zodat de eerste reactie al is weggezakt.

Je kunt het gesprek ook van tevoren oefenen met een vriend of vriendin, of vragen of hij/zij erbij wil zijn als je je (ex-)partner belt.

Zelf vertellen én waarschuwing versturen via deze site 

Oók als je het zelf aan iemand vertelt is het handig om die partner daarna nog via deze site een sms of e-mail te sturen. Hij of zij weet dan precies voor welke soa gewaarschuwd is en kan deze waarschuwing meenemen naar de huisarts of soa poli. Daar kan hij/zij dan beter geholpen worden. Ook kan men dan zelf extra informatie over de soa opzoeken op deze website.

1. Hoe vertel ik het mijn partner?

2.Hoe vertel ik het mijn ex?

3. Hoe vertel ik het als ik ben vreemd gegaan?

4. Hoe vertel ik het mijn seksmaatje?

Als je de filmpjes niet kunt bekijken, ligt dat aan de ict-beveiliging van je apparaat of netwerk. Bekijk ze dan op een andere locatie.
Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit hoe, via sms’je, telefoontje of eh … anoniem ... als ik maar op de hoogte wordt gebracht zodat ik mezelf kan laten testen.
Jarmo, 24 jaar
Ja, dat is per persoon verschillend. Een aantal mensen zou ik bellen en er zijn ook mensen waar ik geen contact meer mee heb, omdat het contact niet op een goede manier is verbroken en die zou ik dan liever anoniem waarschuwen.
Meike, 31 jaar
Hangt van de persoon af. Je gaat eerder face to face contact opzoeken als je weet dat iemand relaxed reageert. Maar als je iemand niet zo vaak meer ziet, dan zou je puur moeten afspreken om het te vertellen, nou ja, dat gaat dan ook weer te ver, vind ik. Dan kun je beter even bellen of sms'en of zo.
Tara, 19 jaar.

Was deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren
Ja
Nee